Geotermalna energija

geotermalni_izvoriIspod Zemljine površine nalaze se ogromne zalihe toplinske energije – geotermalna energija. Naziv geotermalno dolazi od grčkih riječi geo, što znači zemlja i therme, što znači toplina. Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa. Količina takve energije je tako velika da se može smatrati skoro neiscrpnom, pa je prema tome geotermalna energija je obnovljivi izvor energije.

Geotermalna energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima. Najveća prednost geotermalne energije je to što je čista i sigurna za okoliš. Metoda koja se koristi za dobivanje električne energije ne stvara emisije štetne za okoliš. Smanjuje se korištenje fosilnih goriva, što također smanjuje emisiju stakleničkih plinova. Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju. Zalihe geotermalne energije su praktički neiscrpne.

Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor (za razliku od npr. hidroelektrana čije brane uzrokuju potapanje velikih površina). Geotermalne elektrane se grade direktno na izvoru energije i lako opskrbljuju okolna područja toplinskom i električnom energijom. Osim toga, zbog malog zauzeća prostora, takve elektrane su vrlo pouzdane. Geotermalna energija je pouzdana jer ne ovisi meteorološkim utjecajima za razliku od hidroelektrana (ovise o količini vode na raspolaganju), vjetroelektrana (vjetar jako varira i ne može se znati kad ce ga biti), solarnih sustava (ne mogu raditi noću i ovise o meteorološkim prilikama). Električna energija iz geotermalnih izvora može se proizvoditi 24 sata na dan. Geotermalne elektrane imaju vrlo niske troškove proizvodnje. Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe.

13772555067230Načelnik opštine Drago Ćirić potpisao je u Sarajevu sporazum sa mađarskom kompanijom „Vabeko“ o istraživanju potencijala geotermalne energije na području srbačke opštine. U naredna četiri mjeseca će se pribaviti neophodna dokumentacija i saglasnost za vršenje istražnih bušenja, a sama bušenja bi se trebala odvijati sledeće godine.

„Pretpostavka je da Srbac ima geotermalnog potencijala, a ako istražna bušenja to potvrde, onda ćemo imati značajne preduslove za privlačenje novih investicija na polju energetike, turizma i poljoprivrede i to bi mogao biti ogroman pokretač razvoja Srpca“, rekao je načelnik Ćirić.

On dodaje da mađarska kompanija ima dobre preporuke, jer zapošljava preko 100 radnika i ima brojne uspješne projekte iza sebe, sa bušenjima na dubinama i preko 2000 metara. Za takva bušenja je neophodna visoka tehnologija i skupa oprema, kakvu firme u Bosni i Hercegovini ne posjeduju.

“Geotermalna energija se može koristiti za industrijsku primjenu, zagrijavanje grada, plastenika, ribogojilišta, bazena, akvaparkova i slično, što dovoljno govori o kakvom se potencijalu radi”, ističe načelnik Ćirić.

Potpisivanju je prethodilo nekoliko sastanaka i pregovora, u organizaciji firme Zadrugar iz Srpca, koji je bila glavni posrednik u sklapanju ovog sporazuma.

GIS za evropske geotermalne izvore_AGeoElec je objavio geografski informacioni sistem (GIS) koji, po prvi put, prikazuje procjenu geotermalnih izvora dubine od 1 do 5 km u zemljama članicama EU, te Norveškoj, Islandu, Švicarskoj i Turskoj.GIS za evropske geotermalne izvore_BProjekat, koji je sufinansiran od strane programa Europske unije pod nazivom Intelligent Energy Europe Programme, u cilju ima promovisati proizvodnju električne energije iz geotermalne energije, te uklanjanje svih finansijskih i zakonodavnih prepreka za geotermalne projekte.

Prema ovom GIS-u i procjenama geotermalnih izvora,opština Srbac spada u potencijalna geotermalna izvorišta sa PJ/km² vrijednosti 400-500.

ThermoGIS   http://test.thermogis.nl/geoelec/ThermoGIS_GEOELEC.html

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s