Očekuje se ogroman pomak kursa britanske funte!

am_skotska_800Ove sedmice će gotovo sigurno doći do velike promjene kursa britanske funte u odnosu na sve ostale valute. Razlog je referendum o nezavisnosti Škotske koji se održava u četvrtak. Kurs funte je tek prije desetak dana počeo značajnije reagirati na vijesti vezane uz referendum budući da su prije toga sve ankete pokazivale da je vjerojatnost odcjepljenja poprilično niska, no najnovije prognoze pokazuju da bi ipak nešto više od 50% glasača moglo glasovati za nezavisnost.

U trenutku pisanja članka kurs GBP/USD na platformama MTradinga, vodećeg online brokera u regionu, iznosi 1,6250. Britanska funta je od početka mjeseca u odnosu na američki dolar oslabila nešto više od 2%, a u odnosu na najvišu vrijednost u ovoj godini oslabila je 5%.

Kro cijelu sedmicu mogući su veliki i nagli pomaci kursa funte u odnosu na sve ostale valute, a najveći pomak će se dogoditi u četvrtak navečer po objavljivanju rezultata referenduma.

Budući da finansijska tržišta gotovo uvijek pretjerano reagiraju na vijesti, u slučaju pobjede opcije za odcjepljenje Škotske funta će vjerojatno odmah nakon objave vijesti izgubiti na vrijednosti između 3 i 5% vrijednosti, a u slučaju pobjede opcije za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu funta će ojačati u jednakoj mjeri.

U narednim sedmicama taj trend bi se mogao nastaviti, a neke banke smatraju da bi funta sveukupno mogla oslabiti ili ojačati 10% na temelju referenduma do kraja ove godine.

Vrijednost ostalih valuta također neće mirovati, budući da je za ovaj tjedan najavljeno mnogo važnih ekonomskih odluka. Sastanke održavaju centralne banke SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Švajcarske, a govore u javnosti će održati i guverneri centralnih banaka Japana i Kanade. Osim toga, bit će objavljeni podaci o poslovnom povjerenju u Njemačkoj, nezaposlenosti u Vel. Britaniji i inflaciji u SAD-u. Popis svih najavljenih vijesti i točan raspored izlaska pogledajte u ekonomskom kalendaru MTradinga.

S obzirom na opisanu situaciju, kako se pozicionirati na tržištu?

Budući da će ove sedmice gotovo sigurno biti velikih i naglih pomaka kursa GBP u odnosu na sve ostale valute, ne preporuča se kratkoročno špekuliranje uz veliku polugu i male Stop-Loss naloge. Najbolje je pričekati objavu vijesti te u slučaju pretjeranog pada kupiti, a u slučaju pretjeranog rasta prodati GBP.
Kada su u pitanju ostale valute, u sljedećih nekoliko mjeseci očekuje se nastavak jačanja američkog dolara u odnosu na većinu ostalih najtrgovanijih valuta, no budući da dolar već nekoliko sedmica bez prestanka jača, treba pričekati privremenu korekciju te je iskoristiti za povoljniju razinu za kupnju američke valute.

Veza: http://www.mtrading.ba/analytics/fundamentalna-analiza/2014/09/15/o%C4%8Dekuje-se-ogroman-pomak-kursa-britanske-funte/

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s