Opština Srbac počinje instalaciju informacionog sistema LEDIS (Local Economic Development Information System)

Poslije uspješnih aktivnosti u implementaciji ReGERD projekta i anketiranja preko 50 najznačajnih preduzeća u opštini Srbac, pristupilo se uspostavljanju i formiranju SME baze podataka poslovnih subjekata regije Sava Garden koja pored opštine Srbac obuhvata i opštine Gradiška, Laktaši i Kozarska Dubica.Ukupan broj anketiranih poslovnih subjekata u navedenoj regiji je preko 300, pa se sa sigurnošću može konstatovati da će se ovako kvalitetna baza podataka moći iskoristiti za dobro planiranje i donošenje adekvatnih odluka koje se tiču razvoja regije i navedenih lokalnih zajednica .

Opština Srbac , preko Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Srbac – APIS, napraviće sutra, 19.09.2014. godine, novi korak u procesu unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja. Instaliranjem LEDIS informacionog sistema , odnosno softvera koji predstavlja ulaznicu u društvo najnaprednijih lokalnih zajednica  stvaraju se uslovi da i opština Srbac dobije certifikat o povoljnom poslovnom okruženju.U Republici Srpskoj BFC – Business Friendly Certification zasada posjeduje samo opština Prijedor.

L1Uvođenje unificiranog sistema kao što je LEDIS, opštine dobijaju mogućnost da sistematki prate podatke u realnom vremenu. Jedinstveni pristup i jednoobrazni unos podataka obezbjeđuje uporedivost svih relevantnih podataka koji se prikupljaju na lokalu.

Ovakav sistem obezbjeđuje:

•Efikasno i efektivno funkcionisanje kancelarija za LER; •Čuvanje svih informacija, izveštaja i dokumenata od značaja za LER na jednom mestu; •Vodič za lakšu certifikaciju lokalne samouprave kao one sa povoljnim poslovnim okruženjem; •Praćenje svih podataka u realnom vremenu na lokalnom nivou; •Uštedu vremena neophodnog za unošenje, pristup i ažuriranje podataka; •Automatsko generisanje različitih vrsta izveštaja, praktično, bez utroška vremena; •Unošenje svih podataka samo jednom – u LEDIS – informacioni sistem za upravljanje lokalnim ekonomskim razvojem na nivou jedinica lokalne samouprave, a korišćenje, analizu i izveštavanje na lokalnom, regionalnom i pokrajinskom nivou; •Automatski izvoz željenih podataka na internet prezentaciju opština i gradova; •Mogućnost automatskog izvoza podataka na zajednički portal za grupu opština ili sve opštine u državi, •Osim što unapređuje svakodnevni rad odeljenja i službi u okviru lokalnih samouprava, korišćenje ovog sistema unapređuje kvalitet i dostupnost informacija koje se nude potencijalnim investitorima i lokalnim privrednicima, kao i transparentnost podataka.

L2Informacioni sistem LEDIS se sastoji od 17 programskih modula, i to:

Profil zajednice – 118 tabela koje sadrže sve ključne podatke o zajednici, sa mogućnošću pretrage po oblastima i sektorima, kao i automatsko generisanje statističkih izveštaja (u formi raznih grafikona i tabela).

Privreda – Ovaj modul sadrži registar privrednih subjekata, kao i razne druge podatke o lokalnom poslovnom sektoru,registar udruženja privrednika,podatke o izvorima finansiranja za mala i srednja preduzeća i preduzetnike, praćenje društvene korporativne odgovornosti, formiranja privatno-javnih partnerstava, spisak svih sajmova na nivou godine, spisak klastera, praćenje saradnje sa privrednicima (zapisnici sa sastanaka Privrednog saveta; evidencija kontakata i pružene podrške malim i srednjim preduzećima).

Turizam – sa kompletnom statistikom o smeštajnim jedinicama i podacima o kategorizaciji. Na predlog opštine Sokobanja, ovaj modul je i dalje u razvoju i biće proširen podacima o svim turističkim lokalitetima, objektima i kalendarom kulturnih manifestacija.

Poljoprivreda – Za sada, ovaj modul sadrži registar poljoprivrednih gazdinstava i poljoprivrednog zemljišta, a plan je da se proširi na širi modul koji će sadržati šire informacije o ruralnom razvoju (podaci o ruralnim naseljima, infrastruktura, transport, ekologija, itd.).

Strateški plan razvoja – Ovaj modul omogućava unos svih strateških planova na nivou lokalne samouprave (plan održivog razvoja, lokalni akcioni ekološki plan, svi drugi sektorski planovi) i praćenje njihove implementacije, sa mogućnošću generisanja izveštaja/preseka stanja i statusa implementacije).

Upravljanje projektima – Modul koji se nastavlja na prethodni, omogućava praćenje realizacije svih projekata od strane menadžera projekata, do nivoa aktivnosti, kao i generisanje pojedinačnih izveštaja za svaki projekat.

Tržište radne snage – U ovom delu, omogućava se praćenje statistike o zapošljavanju na nivou opštine, kao i upravljanje ovim podacima, prema potrebama lokalnog privrednog sektora i investitora.

Slobodne lokacije za investiranje – Registar svih dostupnih greenfield i brownfield lokacija koje su u ponudi, sa podacima o primarnoj i sekundarnoj infrastrukturi. Data je i mogućnost automatskog generisanja izveštaja sa kompletnim podacima o lokaciji, uključujući i slike.

Investicije – Registar svih prisutnih investitora, uključujući kompletan tok investiranja, iznos investicije, broj zaposlenih, dobijene podsticaje, finansijske podatke, kao i praćenje rezultata, efekata i koristi za opštinu od privučenih investicija.

Partnerske institucije i komunikacija sa njima – Adresar svih institucija sa kojima lokalna samouprava kontaktira, sa beleškama sa sastanaka i mogućnošću praćenja hronologije saradnje sa svim bitnim akterima. U toku je izrada kalendara aktivnosti, u cilju koordinacije rada svih zaposlenih sa opcijom pretrage po danima, nedeljama i mesecima, kao i po projektima i zaduženim osobama.

Registar poslovnog prostora – Ovaj modul daje mogućnost za čuvanje i praćenje svih relevantnih podataka o poslovnom prostoru u vlasništvu lokalne samouprave ili u privatnom vlasništvu.

L3Ljudski resursi i organizacija opštine – Evidencija svih zaposlenih u opštinskoj upravi, kao i svih organizacionih jedinica. Iz ovog modula određuju se i različiti nivoi pristupa podacima u LEDISu.

Dijaspora – Registar stanovništva opštine iz dijaspore, u cilju praćenja njihovog interesovanja i mogućnosti za investiranje.

Projekte inicijative – Ovaj modul podržava praćenje različitih mogućnosti/konkursa za finansiranje projekata iz domaćih i stranih fondova, sa opcijom filtriranja po različitim parametrima (prema donatorima, vremenu objavljivanja, visini dostupnih fondova, osobi zaduženoj za taj projekat, statusu inicijative, itd.)

Registar propisa – Na predlog opštine Negotin iz Srbije, trenutno u završnoj fazi je i modul za sistematično čuvanje lokalnih propisa i drugih dokumenata, uz mogućnost pretrage po različitim parametrima, kao i uvida u kompletnu hronologiju svih izmena i dopuna i dostupnost prečišćenih verzija dokumenata, kako iz LEDIS-a, tako i preko Internet sajta opštine.

Planer aktivnosti – Pomoćni modul za planiranje svakodnevnih aktivnosti opštine i koordinaciju između zaposlenih.

Baza znanja – Modul za prikupljanje i čuvanje informacija o obukama i usavršavanju zaposlenih i biblioteka različitih materijala za edukaciju zaposlenih, koja će biti dostupna svima na nivou lokalne samouprave.

LEDIS je informacioni sistem koji je razvila grupa eksperata za lokalni ekonomski razvoj (Development Consulting Group – DCG) iz Beograda i koji zasnovan na WinForms Microsoft .NET tehnologiji, pri čemu se koristi MSSQL Server kao server baze podataka i Crystal Reports za generisanje izveštaja. Razvojno okruženje MS Visual Studio 2008, jezik programiranja C#. Imajući u vidu da je sistem razvijen u Microsoft tehnologiji, jedino je moguć rad na Windows operativnim sistemima.

Instalacija softvera finansira se od strane Njemačka organizacija za tehničku saradnju – GIZ d.o.o. (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit Gmbh) u iznosu od 7.823 KM ( 4000 €) a njegovo održavanje u prve dvije godine finansiraće se preko projekta ReGERD u iznosu od 2.880 KM.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s