Odobrena sredstva za savjetodavne usluge za četiri srbačke firme

REG1

U zgradi opštinske uprave u četvrtak su potpisani ugovori za pružanje savjetodavnih usluga za četiri poslovna subjekta sa područja srbačke opštine, u sklopu projekta ReGERD finansiranog od strane Evropske Unije. Ugovore su potpisala preduzeća: Mane komerc, Agrounija, Ensa BH i Tandem GD, a ukupna vrijednost savjetodavnih usluga iznosi 19.840 KM.

Pored privrednih subjekata, potpisivanju ugovora su prisustvovali predstavnici Agencije za saradnju, edukaciju i razvoj – ACED Banja Luka, Duško Vučić i Bojan Arambašić i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Apis Srbac, Marko Miholjčić.

Predmet javnog poziva je bilo sufinansiranje usluga savjetovanja poslovnim subjektima koji posluju na području regije Sava GARDEN, i to opština u sastavu regije Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac.

„Na poziv se javilo osam firmi, od kojih su četiri uspjele obezbijediti potrebna finansijska sredstva. Kroz ReGERD projekat biće im izdvojeno 12 hiljada maraka a ostatak novca će sufinansirati privredni subjekti. Firma Mane komerc će na ovaj način uvesti HASAP standard, firme Agrounija i Ensa BH će uvesti tehnologije novog proizvoda u preduzeće a firma Tandem GD će organizovati treninge za uvođenje novog proizvoda“, rekao je direktor Apisa, Marko Miholjčić, koji je izrazio zadovoljstvo što je ova razvojna agencija sa Opštinom Srbac bila partner u projektu.

Javni poziv je raspisao Centar za ekonomski i ruralni razvoj – CERD Banja Luka u saradnji sa Lokalnom akcionom grupom (LAG) SAVUS, opštinama Gradiška, Kozarska Dubica, Laktaši i Srbac, Razvojnom agencijom opštine Kozarska Dubica te Univerzitetsko-preduzetničkim centrom u Banjoj Luci.

Predstavnik agencije ACED, Bojan Arambašić, rekao je da će slični ugovori biti potpisani sa privrednim subjektima u Gradišci, Kozarskoj Dubici i Laktašima.

„Savjetodavne usluge koje su odobrene uglavnom se odnose na proces sertifikacije, izrade biznis i marketing planova, projekata koji će poboljšati konkurentnost preduzeća, ali i brendiranje proizvoda, jer sve više preduzeća razmišlja o izvozu na inostrano tržište“, istakao je Arambašić.

Predstavnik preduzeća Mane Komerc, Predrag Đukić, istakao je da kroz uvođenje HASAP standarda žele stvoriti kvalitetniji proizvod koji će biti konkurentan na tržištu.

„Želimo da naša firma bude prepoznatljiva po kvalitetu, i ako nam se ukaže prilika za izvoz proizvoda, nećemo je propustiti“, istakao je Đukić.

Konsultantske usluge za preduzeća Agrounija i Ensa BH radi srbačka firma Lazić Consulting, a planirano je da se rade specijalističke usluge analize sirovina.

„Analiza će se raditi na njemačkim institutima sa kojima imamo uspješnu saradnju. Očekuje nas učešće i na velikom investicionom sajmu u Beogradu gdje će se obaviti direktni razgovori sa stručnjacima iz tih oblasti. Cilj je da u narednom periodu Agrounija izgradi biogasno postrojenje na svojim farmama u Nožičkom, dok bi ostatke u proizvodnji iskoristila Ensa BH za gasifikaciju i proizvodnju električne energije“, rekao je direktor firme Lazić Consulting, Darijo Lazić.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s