Htjeli – ne htjeli, dobijate Windows 10

terry_myerson_windows-10NJUJORK, Američki tehnološki gigant Microsoft će prebacivati svoj nov operativni sistem Windows 10 korisnicima PC-a, iako oni za to nisu uputili zahtjev.

To pokazuje koliko je Microsoftu zaista stalo da korisnici starih verzija Windowsa pređu na novu.

Dosad je 75 miliona ljudi, korisnika prethodnih verzija Microsoftovog operativnog sitema – sedmice i osmice, besplatno prešlo na Windows 10, tako što su prethodno uputili zahtjev za to.

Microsoft učitava fajlove novog sistema na PC-ja korisnika preko Windows Update-a, svoje usluge za ažuriranje Windows komponenti. Prebacivanje će biti urađeno za sve korisnike PC koji su odabrali da primaju automatska ažuriranja od Microsofta.

Microsoft je za The Inquirer potvrdio da je riječ o istinitim informacijama.

“Pojedincima koji odaberu da primaju automatsko ažuriranje kroz Windows Update, mi pomažemo da se pripreme za preuzimanje Windows 10 tako što im prebacujemo sve fajlove koji su im potrebni ukoliko odluče da pređu na novi OS”, rekao je predstavnik Microsofta.

Inače, kada je riječ o Windows 7 i Windows 8 “pojedinci koji odaberu da primaju automatsko ažuriranje kroz Windows Update” su u suštini svi.

Zato, ako eksplicitno ne odaberete da isključite sva Windows ažuriranja, iza vaših leđa će se odvijati “tiho” preuzimanje.

Ako želite da isključite automatsko ažuriranje, idite na C:\$windows.~BT.

Riječ je o skrivenom folderu, pa treba da otvorite File Explorer i odaberete Organize > FolderOptions > View > Show hidden files, folders, and drives. Tanjug